Άρθρα

Το Καθρέφτισμα στις Σχέσεις: Ένας Δρόμος Αυτογνωσίας

Της Ελένης Δαούτου*

Στις  σχέσεις μας με τους άλλους, είτε πρόκειται για επαγγελματικές, ερωτικές ή επαγγελματικές, συχνά αντικατοπτρίζουμε και καθρεφτίζουμε εμάς τους ίδιους. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως καθρέφτισμα (mirroring), αποτελεί ένα ψυχολογικό εργαλείο αυτογνωσίας και κατανόησης των διαπροσωπικών μας δυναμικών.

Τι Είναι το Καθρέφτισμα;

Ο όρος έχει προκύψει από τους καθρεπτικούς νευρώνες, οι οποίοι ευθύνονται για τη μίμηση και καθιστούν μεταδοτικά τα συναισθήματα. Το καθρέφτισμα αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία οι άνθρωποι αντανακλούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές του άλλου, ασυνείδητά ή συνειδητά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μέσα από τη μίμηση του τρόπου που μιλάμε ,των εκφράσεων που κάνουμε , η και σε ένα βαθύτερο επίπεδο, όταν οι αντιδράσεις μας προς τον άλλο αποκαλύπτουν πτυχές του δικού μας εσωτερικού κόσμου.

Ο ψυχαναλυτής Jacques Lacan συνέδεσε το καθρέφτισμα με το στάδιο του «καθρέφτη», όπου το παιδί αρχίζει να αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να διαμορφώνει την ταυτότητά του. Στις σχέσεις των ενηλίκων , το καθρέφτισμα λειτουργεί παρόμοια, βοηθώντας μας να καταλάβουμε ποιοι  ποιοι είμαστε μέσα από την αλληλεπίδραση μας  με τους άλλους.

Πώς Επηρεάζει τις Σχέσεις μας;

Το καθρέφτισμα μπορεί να είναι πηγή σύνδεσης και κατανόησης. Όταν αισθανόμαστε ότι ο άλλος μας «καταλαβαίνει», είναι συχνά επειδή καθρεφτίζει τα συναισθήματά μας, δημιουργώντας αίσθηση αποδοχής και ασφάλειας. Όταν το καθρέφτισμα έχει θετικό πρόσημο ενισχύεται  η συναισθηματική εγγύτητα και η  αμοιβαία κατανόηση.

Ωστόσο, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια και δύσκολες πλευρές του εαυτού μας. Συχνά, αυτό που μας ενοχλεί στους άλλους είναι πτυχές του εαυτού μας που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε. Αν, για παράδειγμα, μας εκνευρίζει η επιθετικότητα κάποιου, ίσως καθρεφτίζει τη δική μας δυσκολία να εκφράσουμε θυμό.

Η Δύναμη της Αυτοπαρατήρησης

Η συνειδητή αναγνώριση του καθρεφτίσματος μπορεί να είναι απελευθερωτική. Αναρωτήσου: «Τι μου δείχνει αυτή η σχέση για μένα;» ή «Γιατί με αγγίζουν τόσο έντονα οι αντιδράσεις του άλλου;» Το καθρέφτισμα προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από την αλληλεπίδραση.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καλλιεργούμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση για τους άλλους. Η ενδοσκόπηση που πηγάζει από το καθρέφτισμα μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τις σχέσεις μας όχι μόνο ως αντικείμενο προβληματισμού, αλλά και ως μονοπάτι βαθύτερης σύνδεσης με τον εαυτό μας.

Συμπέρασμα

Το καθρέφτισμα είναι ένας διαρκής διάλογος ανάμεσα στο «εγώ» και το «εσύ», μια διαδικασία που μας καλεί να εξελίξουμε την αυτογνωσία και τη συναισθηματική μας ωριμότητα. Όταν αγκαλιάζουμε αυτή τη δυναμική, μπορούμε να δούμε τους άλλους όχι ως προβλήματα ή εμπόδια, αλλά ως πολύτιμους καθρέφτες της δικής μας ύπαρξης.

 Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξεις βαθύτερα στον καθρέφτη που σου προσφέρουν οι σχέσεις σου;

Ελένη Δαούτου – Συστημική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ένα Ταξίδι Μέσα από τα Βάθη της Συγχώρεσης και της Ψυχικής Ανθεκτικότητας

Η Ελένη Δαούτου είναι έμπειρη Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Συστημικής Ψυχικής Υγείας, που διακρίνεται για την εξειδίκευσή της στο Ψυχόδραμα και την Κλινική Ύπνωση, με εστίαση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Το επαγγελματικό της ταξίδι αντανακλά μια βαθιά δέσμευση στην ολιστική θεραπεία, βασισμένη στην προηγμένη εκπαίδευση στη Μείωση του Στρες με βάση την Ενσυνειδητότητα (MBSR) και στη Βιοανάδραση, και περαιτέρω εμπλουτισμένη με εξειδικευμένες σπουδές στη Θετική Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αφοσιωμένη υπέρμαχος της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, η Ελένη Δαούτου ασχολείται ενεργά με την παγκόσμια κοινότητα ψυχικής υγείας, συμμετέχοντας τακτικά σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και συμπόσια. Η αφοσίωσή της στο να παραμένει στην πρώτη γραμμή των πρακτικών ψυχικής υγείας είναι εμφανής στη συνεχή συμμετοχή της τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική εποπτεία και στην προσωπική θεραπεία.

Αποτελεί Πιστοποιημένο Μέλος της Βρετανικής Ένωσης Κλινικών Υπνοθεραπευτών (GHSC) και μέλος της International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy (IARPP) και της American Group Psychotherapy Association (AGPA).

Ως συνιδρύτρια του “Δέντρου της Θεραπείας”, Πρότυπου Κέντρου Συνθετικής Θεραπείας, και του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Συνθετικής Προσέγγισης “ΕΚΙΣΥΠ”, η Ελένη είναι παθιασμένη με την ενσωμάτωση καινοτόμων θεραπευτικών μοντέλων για την προώθηση της ολιστικής ευεξίας. Το έργο της είναι αφιερωμένο στην ενδυνάμωση των ατόμων να επιτύχουν βαθιά και διαρκή αλλαγή μέσω μιας συμπονετικής, συστημικής προσέγγισης στη θεραπεία