Τοξικές συμπεριφορές – η παγίδα
Της Έλενας Αλεβιζοπούλου*
Η τοξικότητα είναι ένα φαινόμενο που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει στη ζωή μας, είτε στον προσωπικό είτε στον επαγγελματικό τομέα.
Τοξικοί άνθρωποι, με τη συμπεριφορά τους, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες συναισθηματικές και ψυχικές επιπτώσεις.
Ένας χρήσιμος παραλληλισμός για να κατανοήσουμε τη φύση αυτών των ατόμων είναι η παρομοίωση τους με φίδια που δαγκώνουν.
Το Δάγκωμα του Φιδιού
Φανταστείτε ένα φίδι που σας δαγκώνει ξαφνικά. Το δηλητήριο διαπερνά το σώμα σας, προκαλώντας πόνο και σύγχυση.
Αντί να αναζητήσετε άμεσα θεραπεία ή να απομακρυνθείτε από το φίδι, αποφασίζετε να το κυνηγήσετε και να προσπαθήσετε να το πείσετε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό. Προσπαθείτε να του εξηγήσετε τις συνέπειες των πράξεών του, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει συμπεριφορά και δεν θα ξαναδαγκώσει…… θα το κάνατε αυτό?
Αυτό το σενάριο φαίνεται παράλογο, όμως είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν προσπαθούμε να πείσουμε έναν τοξικό άνθρωπο να αλλάξει.
Όπως το φίδι, έτσι και ο τοξικός άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται τη βλάβη που προκαλεί ή, ακόμα χειρότερα, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τις συνέπειες των πράξεών του.
Προσπαθώντας να τους πείσουμε για το λάθος της συμπεριφοράς τους, συχνά καταλήγουμε να ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια, ενώ το “δηλητήριο” συνεχίζει να διαχέεται μέσα μας.
Η Αναγνώριση και η Αντιμετώπιση
Η αναγνώριση της τοξικότητας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της. Όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε να κάνουμε με τοξικούς ανθρώπους, πρέπει να αποφασίσουμε μία στρατηγική διαχείρισης και να μείνουμε πιστοί στην εφαρμογή της, χωρίς συναισθηματισμούς ή άλλες αντιδράσεις περί δικαίου…
Ακριβώς όπως θα έπρεπε να δράσουμε στο τσίμπημα του φιδιού και να φροντίσουμε να απομακρυνθούμε από το φίδι και να αναζητήσουμε άμεσα θεραπεία, έτσι και στην περίπτωση των τοξικών ανθρώπων, πρέπει να δημιουργήσουμε και να κρατήσουμε αποστάσεις αλλά και να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία.
Η Σημασία της Αυτοφροντίδας
Η αυτοφροντίδα είναι καίριας σημασίας όταν αντιμετωπίζουμε τοξικούς ανθρώπους. Πρέπει να μάθουμε να λέμε «όχι».
Η διατήρηση υγιών σχέσεων και η απομάκρυνσή μας από τις τοξικές είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.
Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τα φίδια που δαγκώνουν – προκαλούν πόνο και δηλητηριάζουν τη ζωή μας.
Αντί να προσπαθούμε να τους αλλάξουμε ή να τους εξηγήσουμε, αντί να αναζητάμε την εύνοια και την αποδοχή τους, πρέπει να αναγνωρίζουμε τη φύση τους και να φροντίζουμε την δική μας πορεία, να φροντίζουμε τον εαυτό μας κι έτσι να εξασφαλίζουμε ένα υγιές περιβάλλον για τους αγαπημένους μας.
Η αυτοφροντίδα, η αυτοεκτίμηση και κυρίως η αυτοαποδοχή μας επιτρέπουν την απομάκρυνση από τοξικές σχέσεις και είναι τα κλειδιά για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
Έλενα Αλεβιζοπούλου
Η Έλενα Αλεβιζοπούλου γεννήθηκε το 1967. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Συμπορεύεται στη ζωή αλλά και την εργασία, με τον Michel Czimbalmos, Γαλλικής υπηκοότητας, από το 1990.
Είναι Life, Business & Relationship Coach με αδιάκοπη πορεία (και εμπειρία!) 35 ετών.
Με πολυάριθμες σπουδές και πιστοποιήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στην θετική ψυχολογία, την ψυχική υγεία, την προσωπική ανάπτυξη και το mentoring, έχει πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευτυχία του καθώς και την αύξηση της αποδοτικότητας και της επιτυχίας του!
Το Who is Who Greece, όπου είναι μέλος από το 2018, της απένειμε τον τίτλο “Φύλακας της Ευτυχίας”
Μέλημά της είναι οι άνθρωποι να ζουν και να απολαμβάνουν μια όμορφη ζωή, γεμάτη νόημα, αλήθεια, χαμόγελο, θάρρος, καλοσύνη και ΑΓΑΠΗ!
Το μότο της είναι: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην έχει λύση».
Life & Relationships Coach