Book in library with open textbook,education learning concept
Άρθρα

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι όπως τα εργαλεία: καλό είναι να τα έχεις δίπλα σου, γιατί δεν γνωρίζεις πότε θα τα χρειαστείς

Του Στρατή Πανούριου*

Ένας κρυμμένος θησαυρός έπεσε στα χέρια μου καθώς τακτοποιούσα τα βιβλία στο τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης μου. Ήταν ένα μικρό ολιγοσέλιδο  έντυπο 6 μόλις σελίδων σχετικά με ένα άρθρο του Ουμπέρτο Έκο που δημοσιεύτηκε στο ιταλικό περιοδικό L’ Espresso στις 5 Ιουνίου 1997, σε μετάφραση Θανάση Γιαλκέτση.  Ο τίτλος του: «Πόσα βιβλία δεν έχουμε διαβάσει; Πολύ περισσότερα απ’ αυτά που ομολογούμε»

Το άρθρο ξεκινούσε με μια έρευνα ανάμεσα σε λογοτέχνες που αποκάλυπταν ποια βιβλία δεν είχαν διαβάσει. Και πράγματι ήταν πολλά, πάρα πολλά. 

Άρχισα λοιπόν να σημειώνω κι εγώ ποια βιβλία αυτοβελτίωσης δεν είχα διαβάσει. Και ο κατάλογος μάκρυνε επικίνδυνα. Μου αποκάλυψε πως υπήρχε εκεί έξω, ένας εκδοτικός θησαυρός με πολλά, πάρα πολλά βιβλία που περίμενε να τον ανακαλύψω.  Όμως ποτέ  ως τώρα δεν είχα γράψει έναν τέτοιο κατάλογο. 

Το άρθρο επίσης τελείωνε ως εξής: 

«..για τους πιο πιστούς αναγνώστες, όταν αγαπά κανείς ένα έργο, το ξαναδιαβάζει πολλές φορές στη διάρκεια του χρόνου κι εκείνοι που έχουν ξαναδιαβάσει τέσσερις φορές τον Προυστ έχουν αφαιρέσει άπειρες ώρες από την ανάγνωση άλλων βιβλίων, πιθανόν εξίσου αξιόλογων αλλά λιγότερο θεμελιακών γι’ αυτούς.  

Επομένως ας είναι ήσυχοι οι αναγνώστες. Μπορούν να είναι καλλιεργημένοι είτε έχοντας διαβάσει δέκα βιβλία είτε δέκα φορές το ίδιο βιβλίο. Θα έπρεπε να ανησυχούν μόνον εκείνοι που δεν διαβάζουν ποτέ βιβλία. Αλλά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, αυτοί είναι οι μόνοι που δεν θα έχουν ποτέ τέτοιου είδους ανησυχίες.»

Έκλεισα το έντυπο και κοίταξα το ράφι στη βιβλιοθήκη με τα βιβλία αυτοβελτίωσης διαπιστώνοντας  πως κάποια από αυτά συνεχίζω να τα διαβάζω για πολλά χρόνια στη σειρά, κάποια τα διάβασα μία μόνο φορά και κάποια άλλα περιμένουν τη σειρά τους για ανάγνωση.  Όπως και να’ χει όλα είναι εκεί το ένα δίπλα στο άλλο περιμένοντας τα επόμενα που θα επιλέξω από τα βιβλιοπωλεία για να προστεθούν σ’ αυτό το ράφι. Άλλωστε πλέον ο κατάλογος είναι έτοιμος, γιατί τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι όπως τα εργαλεία: καλό είναι να τα έχεις δίπλα σου, γιατί δεν γνωρίζεις πότε θα τα χρειαστείς.  

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι όπως τα εργαλεία: καλό είναι να τα έχεις δίπλα σου, γιατί δεν γνωρίζεις πότε θα τα χρειαστείς

Ο Στρατής Πανούριος γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου το 1967 και είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα «Σίγρι, ο τόπος των θεών» (Ηδύφωνο 2024), τα βιβλία αυτοβελτίωσης «Η εγγονή της Σταχτοπούτας» (Key Books 2024), «Γιατί σε χώρισε» (Διάνοια 2022)  και το μυθιστόρημα «Shakespeare on Mars» (2021) που κυκλοφορεί στα αγγλικά. Είναι βραβευμένος σκηνοθέτης από το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης και της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό θέατρο της Ελλάδας, το Εθνικό θέατρο της Κίνας, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και το Μουσείο Μπενάκη. Τα σενάρια και τα θεατρικά του έργα έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και το 2018 βραβεύτηκε ως σκηνοθέτης της χρονιάς από το αγγλικό περιοδικό acquisition international Το 2017 ήταν ομιλητής στο TEDx Athens 2017. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.stratispanourios.gr/en