Κάθε στιγμή είναι μια νέα ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου
Άρθρα

Κάθε στιγμή είναι μια νέα ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου

Της Ελένης Δαούτου*

Η φροντίδα εαυτού είναι μορφή τέχνης, μια τελετουργία που τρέφει το σώμα και το μυαλό, δημιουργώντας αρμονία στη ζωή. Είναι η σκόπιμη πράξη να υφάνουμε την ευημερία μας στον ιστό της ύπαρξής μας. Συμμετέχοντας σε πρακτικές που τρέφουν τον πυρήνα μας, δημιουργούμε μια ισορροπημένη πραγματικότητα. Όταν ορίζουμε την αυτοφροντίδα ως αδιαπραγμάτευτο πυλώνα της καθημερινότητας, ξεκλειδώνουμε το μυστικό της ευεξίας.

Στον σύγχρονο κόσμο, η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι εργαλείο επιβίωσης. Είναι το κλειδί για την ανάκτηση του σκοπού μας και την πλοήγησή μας στις προκλήσεις της ζωής. Το να ακούμε τις ανάγκες μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σοφές επιλογές σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η φροντίδα του εαυτού μπορεί να είναι απλή όσο ένας ξεκούραστος ύπνος, η θρέψη του σώματος ή η συνειδητή κίνηση. Είναι η χαρά να επιδιώκουμε όσα μας παθιάζουν, να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να αναπνέουμε βαθιά και να είμαστε καλά.

Μερικές φορές μια διάσταση της ζωής μας αναζητά περισσότερη φροντίδα. Η ροή της ζωής απαιτεί επαναξιολόγηση κάθε στιγμή- μια στιγμή υποχώρησης, σκέψης και αποκατάστασης της ισορροπίας. Για να ζήσουμε αυθεντικά, οφείλουμε να επεκταθούμε σε όλες τις πλευρές της ζωής, διασφαλίζοντας ότι καμία δεν θα παραμεληθεί.

Η αυτοφροντίδα είναι μια πρακτική δέσμευση, η οποία χτίζει ψυχική ανθεκτικότητα, ενισχύοντάς μας απέναντι στις πιέσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν. 

Αυτή η πρακτική μπορεί να λάβει πολλές μορφές :  

– Η σωματική αυτοφροντίδα επικεντρώνεται στον ύπνο, την κίνηση και τη διατροφή, δημιουργώντας μια βάση για ζωτικότητα και ενέργεια, αλλά και χαλάρωση και απελευθέρωση οποιασδήποτε μορφής έντασης.

– Η πνευματική αυτοφροντίδα προσκαλεί να εμβαθύνουμε στη σύνδεση μέσω διαλογισμού, ενδοσκόπησης ή πνευματικών πρακτικών που ευθυγραμμίζουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.

– Η ψυχική αυτοφροντίδα οξύνει την ανθεκτικότητα, μέσω γνωστικών ασκήσεων, θεραπείας ή αναζήτησης γνώσης με ποικίλους τρόπους, ενισχύοντας την αυτογνωσία.

– Η συναισθηματική αυτοφροντίδα τρέφει την καρδιά, επιτρέποντας να επεξεργαζόμαστε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μέσω δημιουργικότητας, επίγνωσης και ουσιαστικής σύνδεσης.

Κάθε είδος αυτοφροντίδας είναι ένα νήμα και όλα μαζί υφαίνουν την ταπετσαρία μιας ζωής σε σύνδεση. Ενσωματώνοντας αυτές τις πρακτικές, δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου με χάρη, ανθεκτικότητα και αίσθηση σκοπού.

Η αληθινή θεραπεία ξεκινά όταν περιβάλλουμε το σώμα, το νου και την ψυχή με φροντίδα. 

Η αυτοφροντίδα δεν είναι μια πολυτέλεια που παραχωρούμε στον εαυτό μας περιστασιακά, αλλά μια αθόρυβη επανάσταση απέναντι στις αδιάκοπες πιέσεις της σύγχρονης ζωής. 

Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, χτίζουμε έναν εσωτερικό ιερό χώρο όπου η ειρήνη και η γαλήνη γίνονται μόνιμοι κάτοικοι. 

Κάθε στιγμή που περνάει προσφέρει μια ευκαιρία για ανανέωση, επανασύνδεση με τη φροντίδα του εαυτού και ανάπτυξη της αυτογνωσίας.

“Η αυτοφροντίδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι φανταχτερά spa και αφρόλουτρα με κεριά. Είναι να αφιερώνεις χρόνο και να κάνεις μικρές προσαρμογές – να θέτεις την υγεία σου σε προτεραιότητα και να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου”.

– Kat Naish.

Ελένη Δαούτου – Συστημική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ένα Ταξίδι Μέσα από τα Βάθη της Συγχώρεσης και της Ψυχικής Ανθεκτικότητας

Η Ελένη Δαούτου είναι έμπειρη Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Συστημικής Ψυχικής Υγείας, που διακρίνεται για την εξειδίκευσή της στο Ψυχόδραμα και την Κλινική Ύπνωση, με εστίαση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Το επαγγελματικό της ταξίδι αντανακλά μια βαθιά δέσμευση στην ολιστική θεραπεία, βασισμένη στην προηγμένη εκπαίδευση στη Μείωση του Στρες με βάση την Ενσυνειδητότητα (MBSR) και στη Βιοανάδραση, και περαιτέρω εμπλουτισμένη με εξειδικευμένες σπουδές στη Θετική Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αφοσιωμένη υπέρμαχος της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, η Ελένη Δαούτου ασχολείται ενεργά με την παγκόσμια κοινότητα ψυχικής υγείας, συμμετέχοντας τακτικά σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και συμπόσια. Η αφοσίωσή της στο να παραμένει στην πρώτη γραμμή των πρακτικών ψυχικής υγείας είναι εμφανής στη συνεχή συμμετοχή της τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική εποπτεία και στην προσωπική θεραπεία.

Αποτελεί Πιστοποιημένο Μέλος της Βρετανικής Ένωσης Κλινικών Υπνοθεραπευτών (GHSC) και μέλος της International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy (IARPP) και της American Group Psychotherapy Association (AGPA).

Ως συνιδρύτρια του “Δέντρου της Θεραπείας”, Πρότυπου Κέντρου Συνθετικής Θεραπείας, και του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Συνθετικής Προσέγγισης “ΕΚΙΣΥΠ”, η Ελένη είναι παθιασμένη με την ενσωμάτωση καινοτόμων θεραπευτικών μοντέλων για την προώθηση της ολιστικής ευεξίας. Το έργο της είναι αφιερωμένο στην ενδυνάμωση των ατόμων να επιτύχουν βαθιά και διαρκή αλλαγή μέσω μιας συμπονετικής, συστημικής προσέγγισης στη θεραπεία.