Η επιτακτική ανάγκη της αυτοσυμπόνιας στη σύγχρονη κοινωνία
Άρθρα

Η επιτακτική ανάγκη της αυτοσυμπόνιας στη σύγχρονη κοινωνία

Της Ελένης Δαούτου*

Στο  απαιτητικό περιβάλλον του σημερινού κόσμου, τα άτομα συχνά βρίσκονταιπαγιδευμένα σε έναν ολέθριο κύκλο αυτοκριτικής και αυξημένων προσδοκιών. Η επιδίωξη τωνκοινωνικών προτύπων και η αδυσώπητη ορμή για επιτεύγματα έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τηνπαραμέληση της αυτοφροντίδας και της αυτοσυμπόνιας. Αυτή η μετατόπιση από την αποδοχή τουεαυτού στην κρίσιμη σοβαρότητα όχι μόνο υπονομεύει την προσωπική ευημερία αλλά ενθαρρύνειεπίσης μια διάχυτη αίσθηση δυστυχίας, ανασφάλειας και άγχους. Αντίθετα, η καλλιέργεια τηςαυτοσυμπόνιας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις και να προωθήσει μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή.

Η αυτοσυμπόνια, όπως διευκρίνισε η Δρ. Kristin Neff, μια αξιότιμη ερευνήτρια σε αυτόν τοντομέα, περιλαμβάνει τρία θεμελιώδη συστατικά: την ευγένεια προς τον εαυτό, την κοινή ανθρωπιά και την επίγνωση. Η ευγένεια περιλαμβάνει τη μεταχείριση του εαυτού με ζεστασιά και κατανόηση,ιδιαίτερα ενόψει προσωπικών αποτυχιών ή δυσκολιών. Η αναγνώριση της κοινής μας ανθρώπινης εμπειρίας συνεπάγεται την κατανόηση ότι ο πόνος και η ατέλεια είναι παγκόσμιες εμπειρίες,μειώνοντας έτσι τα συναισθήματα απομόνωσης. Η ενσυνειδητότητα, ο τρίτος πυλώνας, απαιτεί τη διατήρηση μιας ισορροπημένης επίγνωσης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας χωρίς κρίση.

Η σημασία της αυτοσυμπόνιας

 Η σημασία της αυτοσυμπόνιας για την ψυχική υγεία και ευεξία υπογραμμίζεται από εκτεταμένη έρευνα. Μελέτες δείχνουν ότι η αυτοσυμπόνια είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την οικοδόμησηανθεκτικότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των μυριάδων προκλήσεων της ζωής. Όπως διατυπώνει ο Dr. Neff, η αυτοσυμπόνια «μας επιτρέπει να υπομείνουμε τις κακουχίες χωρίς να οδηγούμαστε σε αυτοκριτική, αυτοκατηγορία ή ντροπή

Καλλιέργεια αυτοσυμπόνιας

 Η ανάπτυξη της αυτοσυμπόνιας δεν είναι θέμα απλών τεχνασμάτων. απαιτεί την υιοθέτηση συγκεκριμένων υγιεινών συνηθειών και πρακτικών:

 1. Υιοθετήστε μια ενθαρρυντική στάση: Μετάβαση από την αυτοκριτική στην αυτοϋποστήριξη.

2. Αγκαλιάστε την Αυτοαποδοχή: Αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είστε, χωρίς τον καταναγκασμό

να συμμορφωθείτε με μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού σας.

3. Ασκήστε την ενσυνείδητη επίγνωση: Ασχοληθείτε με πρακτικές ενσυνειδητότητας για να είστε πιο συντονισμένοι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

4. Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα: Προσέξτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

Διακρίνοντας την αυτοσυμπόνια από την αυτοεκτίμηση

 Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ αυτοσυμπόνιας και αυτοεκτίμησης. Ενώ η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με το πόσο θετικά βλέπει κανείς τον εαυτό του, η αυτοσυμπόνια είναι να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη και κατανόηση, ακόμη και εν όψει της αποτυχίας.

Αυτή η διάκριση είναι ζωτικής σημασίας επειδή πολλά άτομα παλεύουν με συναισθήματα αναξιότητας και θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους που απαιτούν μια ανέφικτη τελειότητα.

Τα οφέλη της αυτοσυμπονιας

 Η εμπειρική έρευνα έχει δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα αυτοσυμπονιας συνδέονται με πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένη ευτυχία, αισιοδοξία, περιέργεια, συναισθηματική ανθεκτικότητα, σοφία, προσωπική πρωτοβουλία, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια και αίσθηση σύνδεσης. Επιπλέον, η αυτοσυμπόνια συνδέεται με μειωμένο άγχος, κατάθλιψη, μηρυκασμό και φόβο αποτυχίας

Συμπερασματικά, η αυτοσυμπόνια δεν είναι απλώς μια επιφανειακή έννοια της καλής αίσθησης, αλλά μια ζωτική πρακτική για τη διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής ευημερίας στον σημερινό απαιτητικό κόσμο. Αγκαλιάζοντας την ευγένεια του εαυτού μας, αναγνωρίζοντας την κοινή μας ανθρωπιά και ασκώντας την επίγνωση, μπορούμε να κινηθούμε στις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία και ανθεκτικότητα.

Eλένη Δαούτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Βιοθυμική Υπνοθεραπεύτρια 

Η επιτακτική ανάγκη της αυτοσυμπόνιας στη σύγχρονη κοινωνία

Εξειδίκευση στη Συμβουλευτική-Συστημική θεραπεία, το Συστημικό Ψυχόδραμα & την Θετική Ψυχολογία. Ιδρυτικό μέλος του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π  & του Δέντρου της Θεραπείας

Είμαι η Ελένη Δαούτου Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Συστημικής Ψυχικής Υγείας, με εξειδίκευση στο Ψυχόδραμα και την Κλινική Ύπνωση με εστίαση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Έχω λάβει εκπαίδευση στη Μείωση του Στρες με βάση την Ενσυνειδητότητα (MBSR) και στη Βιοανάδραση και ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στη Θετική Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η καριέρα μου ξεκίνησε στον επιχειρηματικό τομέα, όπου συνάντησα ένα ευρύ φάσμα ατόμων και δύσκολες καταστάσεις. Αυτές οι εμπειρίες με ανάγκασαν να αναζητήσω λύσεις για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενισχύοντας την κατανόησή μου τόσο για τον εαυτό μου όσο και για τους άλλους.

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισα με οδήγησαν στην αρχική μου ενασχόληση με την ψυχολογία και την αυτογνωσία. Καθοδηγούμενη από την επιθυμία να ξεκλειδώσω τις δυνατότητές μου, επέλεξα να ακολουθήσω επίσημη εκπαίδευση σε έναν τομέα που με γοήτευσε βαθιά.

Οι θετικές αλλαγές στη ζωή και τις σχέσεις μου ήταν τόσο βαθιές που αποφάσισα να κάνω αυτή την επαγγελματική μου πορεία. Καθοριστική επιρροή στο προσωπικό και επαγγελματικό μου ταξίδι ήταν η Δρ Ασημίνα Χιώνη. Οι εκτενείς γνώσεις της, η υποστηρικτική της συμπεριφορά και η καθοδήγησή της συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξή μου ως επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Το κοινό μας όραμα κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Δέντρου της Θεραπείας. Αυτό το κέντρο ενσαρκώνει την έκφραση ιδεών, ανθρωπιστικών αξιών και πνεύματος συνεργασίας, ανταλλαγής και φροντίδας. Η φιλοδοξία μας για το Δέντρο της Θεραπείας ήταν να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο ηρεμίας, φροντίδας, αυτογνωσίας, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης. Προσπαθούμε να εκπληρώσουμε αυτό το όραμα καθημερινά.

Μετά την επιτυχή καθιέρωση του πρωταρχικού μας στόχου, αναγνωρίσαμε κενά στην εξειδικευμένη εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αυτή η συνειδητοποίηση μας ενέπνευσε να ακολουθήσουμε ένα άλλο σημαντικό όνειρο: τη διάδοση της γνώσης. Έτσι το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π. ιδρύθηκε, αφιερωμένη στην προώθηση της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.